08300У нашој исхрани многе биљке одсуствују са трпезе због нашег непознавања тих дарова природе са високом биолошком и хранљивом вредношћу. Велики је значај распознавања јестивих врста биља, као допуна људској исхрани и као могућност да човек у неким ванредним неприликама преживи. Природа је пуна благодати, али и искушења за оне који нису довољно упознали и опасности, које их у њој вребају. Зато је увек добро поред приручника за учење живота у природи ићи у почетку са добрим познаваоцима и онима који су опитно стекли таква знања. 

Помоћу ове књиге љубитељи природе сасвим другим очима ће гледати свет који их окружује, на нови начин ће гледати све оне траве по којима су навикли да ходају. 

Приликом брања и коришћења биља треба водити рачуна да не уништимо колико год је то могуће станиште те биљке, да је оберемо-да је не истребимо. 

Велики је значај разноврсне биљне исхране за нас православне хришћане, нарочито у периодима постова, када је човек више окренут духовном животу и лакше се решава да макар те дане у години мало се издвоји из света и више се преда молитви. 

Принцип припремања хране од дивљег биља је у ствари истоветан као и код коришћења питомог. 

Количине се одмеравају слично, једино се мора знати које се биљке због горчине морају прво прокувати пре употребе и код вечине дивљег биља та прва вода се одбацује. 

Количина биља и време брања, су важни за квалитет оброка који желимо да спремамо. У ту сврху тек комбинујучи различите биљке можемо скувати квалитетан ручак. Тако се добија и више хране и храна је укуснија. 

Помоћу зачинског биља отклања се некада непријатан мирис или укус неке биљке. Такође зачинско биље је често и конзерванс, тако да омогућава да нам храна дуже траје да се не поквари. Овде су дати неки рецепти више као водич и идеја мноштву комбинација које се могу правити зависно од тога којим састојцима располажемо. 

Уз помоћ ове књиге можемо боље да избалансирамо количину витамина и минерала, јер их највише и има у дивљем биљу и тако се уз помоћ њега можемо правилно да се хранимо. 

Мноштво рецепата од дивљег биља, преведених са Руског (пекмез од цвета багрема, сок од латица маслачка, туршија од пупољака маслачка, сок од јасмина и др). 

 

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com